6 Aralık 2012 Perşembe

Türkiye GP’si geri dönüyor… mu acaba?


Türkiye GP’sinin dönmesi için biz fanların beklediği sadece bir kıvılcımdı, o kıvılcımı Sn. Vural Ak çıkardı, biz de üstümüze düşeni yaptık, kamuoyunu uyandırmak için kimsenin olacağına inanmadığı şeyi gerçekleştirdik ve bir kere Türkiye’de, bir kere de dünyada bu konuyu Trending Topic arasına soktuk. Nitekim, Bernie Ecclestone ve Vural Ak dün açıklama yaparak –ücret hariç- her konuda anlaştıklarını bildirdiler. Hepimiz sevindik haklı olarak…
Bu yazıyla şu “ücret hariç” meselesini açmak ve ortaya çıkan sevimsiz bir konuyu açıklamak istedim. Zira, biliyorum ki herkes bana bu konuyu bugün soracak. 140 karakterle de anlatmak kolay olmadığından yazı yazmaya karar verdim.

Şimdi öncelikle Türkiye’nin takvime geri dönmesinin New Jersey sayesinde olacağını bildirmek isterim. Bernie Ecclestone New Jersey’den gelecek milyonlar havaya uçmasın diye Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 3 opsiyonu değerlendirmek istedi. Şu haliyle GP’miz tek yıllık olacak gibi görünüyor. Bir sonraki sene Rusya ve ABD GP’leri takvime girecek ve bizim aralarında yer almamız en az 2 GP’nin uçmasıyla olacak. Birisi Valencia diğeri de Kore olabilir. Ama bilemiyoruz tam olarak. Bunu iyice özümsemeliyiz.

Bu sabah gelen bir haberse oldukça sevimsiz. Hatırlarsanız Vural Ak hesabı anlatırken 13,5 M $ devlet verecek, ben 5 milyon $ vereceğim ve ortada buluşacağız demişti. Ben devletin vereceği söylenen 13,5 rakamını duyunca önce şaşırmış, sonra da sanırım Bakanlık’la konuşmadan böyle bir açıklama yapmaz demiştim. Bakanlık şu aşağıdaki açıklamayı yapınca ben tek kelimeyle çöktüm. “Biz 13.5 M $’i pist İTO ve TOBB’ye aitken veriyorduk. Pisti özelleştirdiğimiz için ek bir ödeme yapmayacağız. Bakanlığımıza herhangi bir başvuru da olmadı”
Bunun normalde anlamı GP’mizin kıyamete kadar geri gelmemesi çünkü hiçbir işletme o kadar parayı mevcut şartlar altında vermez, zira mevcut seyirci sayısıyla zarar anlamına geliyor bu. Yalnız benim şahsi fikrim bu açıklamanın yetkili kişiler tarafından yapılmadığı ve üzerine uzun düşünülmediği. Çünkü, kiralamayı yapan kuruluş yıllık 5 M $ ödüyor piste. Buradaki rakam da 13.5 $. Yani kendi başlarına zaten karşılayamazlar bu bedeli.

Yarınki FIA ödül törenine Sn.Başbakan da katılacak ve büyük ihtimalle Vettel’in ödülünü kendisi verecektir. Ödül törenine gelmişken de Bernie ile bu konuyu görüşecekler. Devlet bu bedeli diğer sporlara verdiği destek gibi düşünerek karşılamalı, günün sonunda bu bir ülke tanıtımı. Ben Vural Ak ve Bernie’nin Başbakan’i ikna edebileceklerine inanıyorum. Yalnız bu konuda Sn.Spor Bakanı’nın da etkisi büyük olacak. O yüzden bugün biz seyircilerin bu işi ne kadar istediklerini göstermeleri önemli.
Bu arada pistin anlaşmasının uzun süreli yapılması ileriki yıllar için ücret artışıyla mümkün olacaktır. Şahsi fikrim tek yıllık anlaşma yapılıp ileriki yıllar için sonradan görüşmek üzere opsiyon konulacağı şeklinde…

Mesele kısaca böyle. Türkiye GP’si için kritik bir 48 saatlik süreç içine girdik. Umarım sonundan mutlu şekilde çıkarız.