24 Ekim 2009 Cumartesi

Kimi Raikkonen ve 2010 sezonu...

Kimi Raikkonen'in Ferrari'den zorunlu ayrılışından sonra nereye gideceği şu anda F1'de sürücü piyasasının anahtarlarından biri ve oldukça büyük bir merak konusu. Fin pilot Formula 1'de girişi sonrası gündemin sürekli en üst basamaklarında yer aldı, şampiyonluklar kaçırdı, en hızlı sürücü olduğu herkes tarafından kabul edildi ve nihayet F1'de varılabilecek en yüksek seviye kabul edilen Ferrari sürücüsü olarak şampiyon olma ünvanını kazandı. Oldukça başarılı bir ilk yıldan sonra ikinci yıl motivasyonunu kaybettiği yolunda eleştirildi. 2009 yılında da formuna yeniden kavuştu ama bu sefer de aracı rekabetçi olmadı. Ve bu yıl da onun Ferrari ile geçirdiği son sene oldu. Peki Kimi gelecek yıl nerede olacak?

Buz adam lakabını hak eden Kimi, pist üstünde yarışmak haricindeki Formula 1 gerekliliklerini kabul etmekte ve uygulamakta oldukça çekimser ve soğuk kalıyor. Rekabetçi olmayan araçlarda olmak istemediğini ifade ediyor. Durum böyleyken normal bir insan Kimi'nin paraya çok önem vermeyen bir safkan yarışçı olduğunu düşünür değil mi? Ama cevap bana göre hayır...

Kimi menajerinin de yönlendirmesiyle gittiği takımlarda aldığı paraya hep önem verdi. Gelecek yıl için McLaren, Toyota, RedBull, Renault ve Brawn seçenekleri gündeme geldi. Bunlardan en çok adı geçen Toyota ve McLaren oldu. Toyota takım patronu Howett Kimi'nin oldukça yüksek bir meblağ istediğini ve bunu vermeyi düşünmediklerini belirtti. Mercedes Motor sporları Direktörü Norbert Haug da dün ilk amacı fazla para olan pilot istemediklerini, başarıya aç pilotları düşündüklerini açıkladı. Elbette bu laflar Kimi'ye gidiyordu. Benim tahminimce Kimi Toyota'dan (daha önce Ralf'e saçtıkları parayı da bildiğinden) en az 40 milyon Euro civarında (ki tahminim 50 m €) gibi bir bedel istedi. Toyota normal zamanda bu bedeli verebilirdi ancak kriz sonrası bu rakamlar artık hayal gibi oldu diyebiliriz. Alonso'nun bile Ferrari'den yıllık 25-30 milyon € aldığını düşünürsek Toyota'nın bu rakamı vermesi imkansız gibi duruyor. Kimi Mclaren'den de bu rakamı isteyecektir ancak Hamilton'dan daha yüksek bir rakam alması da imkansız.

Sonuç olarak Kimi Hamilton'un aldığı miktarın aynısını (25 M €) kabul ederse Mclaren'de 2010 yılında yarışabilir. Bunu %51 ihtimal olarak görüyorum. Ne Brawn'ın ne Redbull'un bu miktarı vermesini yakın ihtimal olarak görmüyorum. Toyota Kimi'ye kazanan bir araç da vermeyeceğinden Kimi Toyota için ilk istediği rakamda diretecektir. Ve sonuç olarak %51 Mclaren'le gridde olacak, %49 da F1 kariyerini sonlandıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder