10 Haziran 2010 Perşembe

Felipe Massa 2012 sonuna kadar Ferrari'de...

Ferrari'nin son 8 yılına damgasını vurmuş en önemli 2 pilottan biri olan Felipe Massa, hafta içinde yaptığı anlaşma ile 2 yıl daha Ferrari'de kalmasını kesinleştirmiş oldu. Tabii takımda kalmasına kesin demek de yanlış, geçen yıl Raikkonen'in sözleşmesi bitmeden takımdan ayrılma örneğinde yaşandığı gibi...

Bildiğimiz gibi Felipe Massa 2010 sezonunda koltuğunda zor günler geçiriyor. Sene başından beri yarışların çoğunda açık şekilde takım arkadaşının gerisinde kalması sonucu hakkında sene sonunda takımdan gönderileceği, Renault'dan Kubica ile koltukları değişeceği, Red Bull'dan Webber ile koltukları değişeceği gibi değişik dedikodular üretildi. Asıl sorunu sert lastikleri çalıştıramamak olan Brezilyalı pilotun Türkiye GP ile bu sorununu çözmeye başladığı görüldü. Ancak bu haftaya kadar da takımdan gideceği dedikoduları bitmedi.


Felipe Massa - Kanada 2010

Dedikodular önce Webber'in Red Bull ile anlaşmayı uzatmasıyla sekteye uğradı. Webber ihtimali bitmiş oldu böylece. Daha sonra da Robert Kubica'nın Renault'daki 2011 durumuyla ilgili bir gelişme olmadan Ferrari Massa ile 2012 sonuna kadar sözleşme uzattığını açıkladı. Massa basın açıklamasında "Ferrari'de iki sezon daha yarışma imkanı verildiği için mutluyum, tüm Formula 1 kariyerim boyunca, Maranello'da yapılmış bir motorla yarıştım. Benim için, ikinci ailem olarak gördüğüm takımla çalışmaya devam edebilmek bir gurur" şeklinde konuştu.

Peki ne oldu Kubica dedikodularına?

Öncelikle Massa Scuderia'nın değiştirmeyi hemen düşüneceği bir pilot değil. Alonso ya da Raikkonen kadar içgüdüsel yetenekleri yok. Bilmediği bir piste çıkıp ilk en hızlı tur yapacak bir pilot da değil. Kubica kadar agresif ve az hata yapan bir pilot da değil. Ancak zamanla öğrenip en iyi olmayı bilen bir pilot. Bazı pistlerde rakipsiz olabilen bir pilot... Takım için savaşan ve takım için başka pilotlara yardımcı olmayı bilen bir pilot. En önemlisi de 2008 yılında takımın onca hatasına rağmen şampiyonluğu son anda kaybetmiş bir pilot. O yüzden Ferrari'nin 2 yıl daha devam etmek istemesi doğal.

Robert Kubica - Kanada 2010

Ancak Kubica da çok iyi bir pilot ve bana göre normal şartlar altında Ferrari için daha mantıklı bir tercih. Bu yüzden Kubica ihtimali yerine Massa'nın 2012 yılına kadar takımda kalması Kubica'nın sözleşmesiyle ya da tercihleriyle ilgili bir problemdir. Bu sebebin ya da sebeplerin ne olduğunu bilmiyoruz, zamanla ortaya çıkacaktır. Bu durumun varlığını bilen takım Massa'nın durumunu da motivasyonunu düşünerek ve takıma katkısının olmasının çok kritik olmasından hareketle hemen açıklamayı seçti. Raikkonen'de de aynı şey yapılmıştı. Biliyorlar ki moralsiz bir Massa'dan birşeyler bekleyemezler, hele de eski rakibi Alonso onu rahatça geçerken...

Kubica gelecek sene için Renault ile yine 1 yıllık sözleşme yapacak bana göre. Ya da 1+1 yıllık ve şartlı bir sözleşme. Ve Ferrari de durumu gözetim altında tutmaya devam edecek. Massa'nın ciddi sorunlar yaşaması durumunda Kubica kartı oynanabilir. Formula 1'deki kariyerinden önce İtalya'da yarışan ve yaşayan, İtalyanca bilen Kubica'nın takım için ne kadar biçilmiş kaftan olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Neden sözleşme 2012 sonuna kadar yapıldı?

Massa'nın sözleşmesindeki bir diğer önemli husus sözleşmenin 2012 sonuna kadar yapılması. Eğer Scuderia Massa'yı kariyerinin sonuna kadar tutmayı istese sözleşmesini 2015'e kadar yapabilirdi. Ancak bunu yapmadı. Takımın Alonso sonrası dönem için 2 sağlam ve genç pilota ihtiyacı var. Bunu da en iyilerle kapatmayı amaçlıyorlar. Eminim ki Ferrari Hamilton opsiyonunu bile göz önünde tutuyor. Lewis'in sözleşmesi 2012 sonunda bitiyor. Bir diğer süper pilot Vettel'in sözleşmesi 2011 sonunda bitiyor ve 2012 için de opsiyonlu sözleşmesi var. Bu iki pilota ek olarak Kubica'nın da Scuderia'nın izleme listesinde olduğunu düşünüyorum. Ve bu 3 pilottan en az 2'si Ferrari'nin gelecek planlarında yatıyor bana göre.

Bütün bunlar sonucunda 2011 ve özellikle 2012'de sezonu dedikoduların domine edeceği neredeyse kesin gibi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder