31 Ağustos 2010 Salı

Red Bull ve Mercedes motoru aşkı...

Soru: Bu hafta Newey'in Renault motorunun iyi olmadığını söylemesi ve Mercedes'in yarışta ezici üstünlüğünden sonra RBR'nin seneye Mercedes motoruna geçeceği ve yenilmez bir armada olma ihtimali nedir ? Olduğunu varsayarsak diğer takımlar ne gibi önlemler alır?

Soran: kamilakar, 30 Ağustos 2010


Red Bull'un Mercedes motorunu istediği iki yıldır biliniyor. Bunun için de çalışmaya devam edecektir. Mercedes motoru 2009 ve 2010 sezonlarında maksimum sürat ve dayanıklılık anlamında Formula 1 dünyasındaki en iyi motordu. Bunu derecelerden rahatlıkla anlayabiliyoruz. Brawn GP'nin geçen yılki şampiyonluğu, Force India'nın iki sezondur uzun düzlüklere sahip Monza ve Spa'daki başarısı, Mclaren'in 2010 sezonundaki uzun düzlük barındıran pistlerdeki başarısı hep bu gerçeğin yansımalarıdır.


Aerodinamik anlamda muhteşem pakete sahip Red Bull da Mercedes motoruyla gücünü taçlandırmak istiyor. Renault motoru her ne kadar çekişte çok güçlü olsa da Mercedes motoruna göre beygir gücü açısından eksikleri olduğu sanılıyor. Motor dondurma kuralından sonra Renault'nun geri kaldığı geçen yıl anlaşılmıştı ve Renault motorunu güncellemesi için FIA'dan özel izin almıştı. Ancak yine de pek değişim olmadı. Bu yüzden Red Bull takımı bu güç kaybıyla daha fazla uğraşmak istemiyor.

Ancak Red Bull'un en büyük rakibi Mclaren de zaten çok güçlü olan Red Bull paketine Mercedes motorunun daha da güç vermesini istemiyor. Geçen yıl veto etmişti. 2011 için bunun aksini söylese de yine veto edecektir. Ayrıca ben 2010'da hayal kırıklığına uğramış ve 2011'e bel bağlamış Mercedes'in de Red Bull'a motor tedarikini gönüllü yapacağını sanmıyorum. O yüzden Red Bull'un Mercedes motoru müşterisi olma ihtimalini düşük görüyorum. Eğer geçerse de dediğin gibi yenilmez armada olacaktır. Ancak diğer takımlar bu halde kalırsa tabii...

Diğer takımlar ne yapar? Cevap basit : Ellerinden geleni! Formula 1 pist üstünde yarışmanın dışında aynı zamanda bir gelişim ve teknoloji yarışı. En iyi mühendis ve beyinlere sahip takım öne geçiyor. Diğer takımlar normalde yaptıkları hazırlıklar neyse onu yapacaklar, 2009'da Çifte Difüzör, 2010'da da F-kanal ve Egzost destekli Difüzör gibi bir buluşu 2011'de bulurlarsa Red Bull'u durdurabilirler. Eğer Adrian Newey harikalar yaratmaya devam ederse de Mercedes motorlu bir RB7'yi durdurma ihtimalleri çok azalır.

Ancak Pat Fry ile teknik kadrosunu güçlendiren ve Alonso gibi çok çalışan ve süper yetenekli pilotu olan Ferrari'nin, gelişim konusunda rakipsiz olan ve iki harika Dünya Şampiyonu pilotu olan Mclaren'in, kaynaklarını 2011'e yönelten ve Schumacher gibi bir süper yeteneğin ve araç gelişimi makinasının sahibi Mercedes'in de söyleyecek sözü olacaktır 2011'de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder