19 Ekim 2009 Pazartesi

2009 Brezilya GP değerlendirme

Dün bir Brezilya GP'de daha şampiyon belirlenmiş oldu. Her ne kadar istemesem de senenin ortasında tahmin ettiğim gibi Jenson Button senenin geri kalanında hiç yarış kazanmadan ağır aksak ilerleyip şampiyon oldu. Brawn GP'nin de markalar şampiyonluğunu ilan ettiği 2009 sezonu için Ross Brawn'a koca bir alkış gönderiyorum.

Brezilya GP benim için kabus gibi başladı. Starta tam 2 dk kala sitede Trt-1 yayını şifreye geçti. İşte o anda delirdim ve zamana karşı yarış başladı. 1 dk içinde yayını getiremeyince internetten izlemeye başladım, ses de yoktu. Yarışın ilk 3 turu inanılmaz olaylıydı zaten, Trulli-Sutil kavgası, kazalar, Button'ın atağı, Kimi'nin agresif startı... Sonra taşlar yerine oturmaya başladı. Ben minicik Trt-1 pc ekranından yarışı izlemeye çalışırken bir yandan da Live Timing'e göz atıyordum. Gelelim yarışın değerlendirmesine..

Öncelikle müsaadenizle takımımı değerlendireyim. Kimi Raikkonen inanılmaz iyi bir start aldı, eğer işgüzar Webber olmasaydı muhtemelen yarışı 2. bitirecekti. Gerilere düştükten sonra aldığı puanlar zaten yeterince iyiydi. Kimi'nin gideceğinin açıklanmasından sonraki performansı da kafa karıştırıcı. Bu durum onun için pek profesyonelce değil. İnsan geçen yıl neredeydin demeden edemiyor... Son yarış artık bir veda yarışı olacak. Giancarlo Fisichella gerilerde götürdüğü bir yarışı daha bitirdi. Gelirken puan alması umuduyla sevinmiştik ama sevincimiz kursağımızda kaldı. Hala frenlere alışamadığını söylemesi tabii ki pek güzel bir haber değil. 4 yarıştır hala alışamamak da Fisi'ye yakıştırdığımız birşey değil. Markalar Şampiyonasında 3.'lük için Fisi'nin son yarışta mutlaka puanlara destek olması gerekiyor. Ferrari'nin agresif bir son yarış çıkaracağını sanıyorum.

McLaren cephesinde de durum çok farklı değildi. Lewis Hamilton da yine iyi bir yarış çıkardı. 17. başladığı yarışı istikrarlı ve agresif sürüşüyle podyumda bitirmeyi başardı. Onun başarılı yarışının aksine Heikki Kovalainen bir kere daha yarışı batırdı. Heikki'nin göz zevkimizi de bozduğunu ve gridde görmek istemediğimizi söylemek istiyorum. Patlattığı benzin hortumu da tuz biber ekti. Seneye nerede olacak (evinde mi gridde mi) göreceğiz...

Jenson'a geçmeden önce önemli bulduğum birkaç şeyi de yazmak istiyorum. Birincisi Kubica'nın eline fırsat geçtiğinde en iyisini çıkarabileceğini göstermesi oldu. Seneye Renault'dan iyi bir performans beklemiyorum, hele Flavio ve Pat Symonds'ın olmadığı senede... Ama umuyorum bu Kubica için bir geçiş senesi olur ve 2010'da şampiyonluk mücadelesi verebilir. 2008'de oldukça heyecanlı yarışlar yaşatmıştı bize. Bir diğer övgü Kobayashi'ye olacak. Birazcık yetenekli Japon'ları her zaman gridde görmek isterim. Çünkü hepsi oldukça cesur oluyor. Nakajima vce Yuji Ide'yi bu grubun korkuyla dışında tutuyorum :)

Sato'yu keyifle izlerdim, Alonso'yu 2007 Kanada son virajda Aguri'siyle dıştan geçişini ise asla unutamam. Kobayashi de Pazar günü bende benzer duygular uyandırdı. Hatta daha iyisini... İlk yarışı olmasına rağmen harika savunması, istikrarlı tur zamanları, kusursuz pit stopu, agresif atakları ve fırsatçılığı (Fisi'ye yaptığı gibi) inanılmaz keyif verdi. Abu Dabi'de tekrar görmek istiyorum gridde ve mümkünse seneye de...

Ve gelelim Jenson Button ve Brawn'a... Jenson harika geçirdiği ilk 7 yarış sonrası bir duraklama dönemine girdi. Türkiye sonrası sadece Monza'da podyuma çıktı. Onun dışında kayda değer bir başarısı yok. Ama inanılmaz şansı kendisine şampiyonluğu kazandırdı. 2005-2006 Alonso, 2007 Kimi ve 2008 Lewis'i hatırladığımda bu şampiyonluk çok tad vermiyor. Açıkçası şampiyonluk adayım elbette ki Vettel'di, daha sonra da Barrichello, ama öyle ya da böyle olmadı. Button en azından zorunda olmadığı halde yaptığı agresif sürüş ve geçişleriyle saygımı kazandı. Bununla da hak etmedi diyenleri susturmak istedi. Öyle böyle de bir yarış çıkarmadı, lastiklerini ve frenlerini çok zorladı, geç fren yaptı, rakipleriyle çok yakınlaştı ve deneyimsiz pilotlara cesur ataklar yaptı. En azından birinde kaza yaparak son yarışa bırakabilirdi şampiyonluğu. Bunlara rağmen öne zıpladı ve güzel bir yarış çıkardı. F1'de ne olursa olsun şampiyon olmak çok ayrı bir olaydır, artık 31 şampiyonun arasına girmişsinizdir ve tarih sizi hep saygıyla anacaktır. Seneye ne olur bilinmez, eğer Mercedes Brawn'ı satın alırsa (ki dün Norbert Haug'un açıklamaları çok ama çok manidardı!!) bence alacak, Button bir şampiyonluk daha alabilir. Seneye şampiyonluğa oynayan 8 pilot görebiliriz. Brawn, McLaren, Redbull ve Ferrari bize keyifli bir sene yaşatabilirler.

Brezilya GP

Yarışın yıldızı: Mark Webber

Yarışın hayal kırıklığı: Kazuki Nakajima

Yarışın en heyecanlı anı: Button'ın finish gördüğü an

İyiler: Kubica, Hamilton, Vettel, Buemi, Kobayashi, Button

Kötüler: Kovalainen, Fisichella, Grosjean

1 yorum:

  1. Metin kardeşim,

    Bu güzel F1 yazısını okuduğumda, seyretmeden sezonu yemiş yutmuş gibi oldum. Ama ben diyorum ki yine de, bu işe biraz daha sansasyon katmak lazım, bu olayı magazinleştirsinler, halka inmiyor halka.

    YanıtlaSil