9 Ağustos 2010 Pazartesi

Sebastian Vettel ve şampiyonluk şansı...

Formspring'de Lusi'nin sorduğu güzel soruya uzun bir cevap verdim. Cevap o kadar uzun oldu ki, tek yazıya sığacak hale geldi, o yüzden cevabı tek başına burada yayınlamak istedim.

Soru: Sizce Vettel'in şampiyon olmasını engelleyebilecek en büyük sorun nedir? Kendi kontrol edemediği hırsı mı, Webber mi yoksa Alonso mu?

Soran: Lusif1, 8 Ağustos 2010

Cevap: Bu güzel soru için tebrikler öncelikle :) Sorunuzda da olduğu gibi Vettel'in karşısında birkaç sorun var, şampiyonluğunu engelleyebilecek. Listenize 2 adet daha madde ekliyorum ben, birisi Red Bull'un dayanıklılık problemleri, diğeri de Lewis Hamilton.

Bunları tek tek ele alalım. Kendi kontrol edemediği hırsı Vettel'in karşısında önemli bir sorun. Buna sadece hırs da demeyelim, tecrübesizlik ile hırs karışımı şeyler diyelim. Raikkonen'in ilk yıllarına çok ama çok benziyor Vettel'in gidişatı : Süper hızlı, agresif, iştahlı ve tecrübesiz. En hızlı tur çıkarmayı tereyağından kıl çekercesine kolayca yapabiliyor. Kazanmaktan başka birşey düşünmüyor, o yüzden kolayca hatalar yapabiliyor. Son yarışlarda da gördüğümüz gibi şampiyonluk adayı bir pilotun yapmaması gereken hatalar yapıyor, kuralları tam olarak bilmemek gibi. Takım arkadaşıyla didişiyor, onu geçmekten başka birşey düşünemiyor. Hırs Formula 1'de daima kolay hata yapabilmek demektir. Vettel'in de problemlerinden birisi bu.


Bu kadar kolay çökersen şampiyon olamazsın Seb...

Diğer problem Webber. Webber geçmiş yıllarda hep orta sıralarda ve düşük potansiyelli araçlarda mücadele ettiğinden kimse onun tam olarak potansiyelini bilemedi. Aslında şu andaki potansiyeli 3-4 yıl önce büyük ihtimalle yoktu. O kazanmayı zamanla öğrendi. Onu Vettel'den ayıran en önemli özellik bu, Vettel doğuştan bir süper yetenek, Toro Rosso ile Monza'da kazandığı zafer bunun en büyük göstergesi. Geçmişi önemli değil, Webber şu anda şampiyonluğun en ciddi adaylarından. Çok hızlı, soğukkanlı, kararlı ve rahat. Kaybedecek birşeyi yok. Sözünü sakınmıyor, takımın ona karşı yaptığı haksızlığı milyonlarca insanın gözü önünde yüzlerine vurdu. Bu da elini güçlendirdi. Artık sezon sonuna kadar Vettel'e karşı takım tarafından ayrımcılık görmeyeceği neredeyse kesin. Yani şampiyonluk onun avuçlarında. Webber'i hırsının şampiyonluğu çok isteyecek kadar güçlü olmadığı konusunda eleştiriyorum, bu konuda gelişim göstermezse şampiyonluk uzak bir ihtimal olacak onun için.

Bu kadar net bir şampiyonluk şansını kaçırmamalı...


Lewis Hamilton Vettel'in karşısındaki en önemli problemlerden biri. Lewis geçen yılki puan sistemine göre bakıldığında hala şampiyona lideri, yani Red Bull en hızlı araç olmasına rağmen Lewis o paketten maksimumu çıkarabilen harika bir pilot. Yalnız Mclaren önce Hockenheim'da, sonra Hungaroring'de Red Bull'un yanı sıra Ferrari'nin de gerisinde kaldı. Yaz arasını Mclaren'in nasıl değerlendireceği merak konusu, kısıtlı dönemde ne kadar önemli bir gelişim sağlayacaklar göreceğiz. Benim fikrim sezon sonuna kadar bir daha Kanada'daki kadar dominant olmayacakları yönünde. Monza Mclaren paketine tam olarak uygun bir yer, orada galibiyeti Red Bull ya da özellikle Ferrari'ye bırakırlarsa Lewis'in şampiyon olma ihtimali çok ama çok azalacak. Kısacası Lewis tarafında işler 3 yarış öncesine göre çok da parlak değil.


Mclaren Lewis'in şampiyonluğu için buradakinden de sıkı çalışmalı...

Fernando Alonso da son bir ayda Red Bull ve Vettel'in başını ağrıtan önemli ayrıntılardan biri. Geçen hafta yayında da söylemiştim, görünen o ki Ferrari kaynaklarını 2011'e yöneltmek gibi bir ihtimali aklından bile geçirmiyor, tüm kaynaklarını 2010 yılına çevirmiş durumda. Takım özellikle ön kanat konusundaki gelişimiyle eski paketine nazaran yaklaşık 0.5 sn kazanmış durumda. Gelişimine de devam ediyor. Alonso da takımın lider pilotu olarak çok avantajlı ve motive durumda. Mclaren ve Red Bull her iki sürücüsüyle de şampiyonluk kovalarken Ferrari tek pilot olarak Alonso'yu destekliyor. Bu da Alonso'nun önemli bir avantajı. Ferrari'nin hız kesmeden gelişime devam edeceğini ve Alonso'yu şampiyonluk konusunda daha da iddialı konuma getireceğini düşünüyorum.

Fernando'nun morali ve kendine güveni gayet yerinde...

Vettel'in önündeki son engel de Red Bull'un muhtemel dayanıklılık sorunları. Sebastian Vettel dayanıklılık konusunda Fernando Alonso ile birlikte sene başından beri en çok puan kaybeden pilot. Eğer bu kayıpları olmasaydı şu anda açık ara lider durumda olacaktı. Red Bull takımı her ne kadar senenin ilk çeyreğindeki kadar kötü durumda olmasa da yine de bu süper hızlı paketteki birkaç detayın başlarını ağrıtma ihtimali var. Bunlar nedir derseniz de vites kutusu, fren ve motor kaynaklı sorunlar diyebilirim (ısınma, yağ basıncı gibi..). Red Bull'un sonuca bu derece yaklaşmışken bu konuda dikkatli davranacağını ve ekstra önlem alacağını düşünüyorum, şu anda Ferrari'den ortalama 0.3-0.5 sn ve Mclaren'den de 0.5-0.7 sn önde görünüyorlar. Dayanıklılık için alınacak önlemlerle 0.2 sn kaybetseler bile yine önde olacaklardır. Bu yüzden bu sorun bana göre Vettel için son sırada geliyor.

Her iki şampiyonluğu bu grubun alması tamamen kendi ellerinde...

Netice olarak bir sıralama yapmak gerekirse bana göre Vettel'in şampiyonluğunda karşısında duran en büyük engel kendisi yani tecrübesizliği ve hırsı, sonra Webber, sonra Alonso ve Hamilton eşit, en son da dayanıklılık sorunları geliyor. Şöyle maddeleyelim:

1.Tecrübesizliği ve hırsı
2.Webber
3.Alonso & Hamilton
4.Dayanıklılık sorunları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder