4 Eylül 2010 Cumartesi

Red Bull'un geleceği ve Webber-Button ikilisi üzerine...

Soru: Webber ve Button sık sık eleştirdiğiniz iki pilot, bir çok eleştirinizde de haklı olduğunuzu düşünüyorum ama sizce Webber şampiyonluğu hak etmeyecek bir pilot mu? Bunu gerçekten merak ediyorum.

Soran: Narcissaloren, 3 Eylül 2010

Webber ve Button'ı eleştiriyorum, ama söylediğin kadar çok değil, yazılarımı dikkatli okursan ikisini de başarılı bulduğumu görebilirsin.


İkisini de eleştirdiğimde tek sebeple eleştiriyorum: Vettel-Alonso ve Hamilton'ın iştahı ve başarı hırsı bu iki pilotta yok. Webber eline fırsat geçerse bunu değerlendiriyor, en iyisini çıkarıyor, ama fırsatı kendi yaratma yolunu seçmiyor. Button da risk almak istemiyor, risk alıp daha fazlasını çıkarmak varken elimdekinden olmayayayım mantığıyla zorlamıyor. Bir şampiyon risk de almalı, savaşmak gerekiyorsa savaş da vermeli.

Webber şampiyonluğu hak etmiyor mu? Kesinlikle hak ediyor, biraz savaşmayı ve uğraşmayı denerse zaten Hamilton'dan daha şanslı, çünkü RB6 denen canavarın pilotu.
 
Daha hırslı ve istekli olduklarında çok şey değişecek...
 
 
Soru: Red Bull'un bu gelişimi ve hızını ne kadar daha koruyabileceğini düşünüyorsunuz? Sizce Brawn'ın başına gelen Red Bull'a da olabilir mi, ne kadar zaman içinde? Ve Red Bull'un pilotları aracın potansiyelini gösteremiyor fikrine katılıyor musunuz?
 
Soran: Narcissaloren, 3 Eylül 2010


Brawn yani eski adıyla Honda 2008 yılını yatarak ve 2009 aracını tasarlayarak geçirdikten sonra 2009'da harika bir araç üretti. Ve o araçla şampiyonluğu kazandı. Ancak 2009 yılına odaklanırken 2010'u kaçırdı ve bu yıl gerilerde mücadele ediyor.


Yine Ferrari'yi düşünelim, 2004'de şampiyon, 2005'de çok geride, 2006'da ortalama üzeri, 2007'de şampiyon, 2008'de ortalamanın çok üzeri, 2009'da geride ve 2010'da ortalamanın biraz üzeri...

Mclaren 2004'de çok geride, 2005'de ileride, 2006'da çok geride, 2007'de ortalamanın üzeri, 2008'de şampiyon, 2009'da geride ve 2010'da ortalamanın üzeri.

Yani bir sezona odaklanan ve o sezon başarı sağlayan takım ertesi sezon kolay kolay şampiyon adayı olamıyor.

Hafta sonu F1 Kulubü'nü izlediysen Adrian Newey için birşey söylemiştim. Adrian Newey bir dahi ve Red Bull'un en büyük şansı şu an itibariyle. Adrian Newey'in özelliği her yıl en önde mücadele edebilecek bir paket üretebilmesi. Tabii ki bunun bütçeyle ve kurallarla da ilgisi var. 2009'a kadar bütçeler sınırlıyken 2009'da hem radikal kural değişimlerinden, hem de bütçe artışından faydalanıp çok hızlı paket üretti.

Red Bull Newey takımda kaldığı sürece, bu kurallar devam ettiği sürece ve sezon içi testler yasak olduğu sürece Mclaren-Ferrari ve Mercedes'le rahatlıkla boy ölçüşebilir, onlardan daha hızlı olabilir.

Eğer sezon içi testler tekrar Formula 1 dünyasına girerse Red Bull o zaman büyük takımların bütçe gücüne karşı koyamayabilir, Red Bull bir üretici firma değil çünkü, nihayetinde içecek firması. Mclaren, Ferrari, Mercedes, Renault takımları pist üzerindeki başarı ile kendi PR'larını yapıyorlar ve kendi ürünlerini satıyorlar. Red Bull ise tamamen kendi markasını büyütme derdinde.

Red Bull pilotları aracın potansiyelini gösteremiyor mu? Evet katılıyorum ama tam olarak pilotlar gösteremiyor diyemiyoruz. Aracın potansiyelini gölgeleyen ilk konu dayanıklılık sorunlarıydı. Bu yıl dayanıklılık nedeniyle Vettel birçok yarışta zarar gördü. Bu da aracın kendini gösterememesine neden oldu.

Bir diğer konu RB6'nın startlardaki problemi. 13 yarışta 12 pole pozisyon alan aracın sadece 6 yarış kazanmış olmasının en önemli sebeplerinden biri yarışta ilk virajı önde dönememeleri. Uzağa gitmeye gerek yok, daha bu hafta sonu Spa'da bile Webber bu problemi yaşadı.

Son olarak da pilotların hataları ve hırsı nedeniyle araçtan alınabilecek maksimum sonuç alınamadı. Hırs ve hatalar genellikle Vettel tarafında olurken Webber tarafında da zaman zaman çekinik ve silik performanslar gözlemledik. Oysa ki zorladığı yarışlarda çok başarılı performans gösterebiliyor.Bununla birlikte lider Webber'in hırs sorununun kalmadığı ve Vettel'in karşısında birinci pilot ilan edildiğinde çok daha başarılı olacağını düşünüyorum.

Herşeye rağmen eğer Alonso ya da Hamilton RB6 kullanıyor olsaydı Red Bull'un lider pilotu bugün 182 puanda olmazdı, en azından 220 puanın üzerinde olurdu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder