14 Eylül 2012 Cuma

Perez Ferrari'ye gidecek mi?

Ne olacak bu Ferrari’nin hali? Massa hala gitmedi mi? Yerine kim gelecek? Perez uygun değil mi, neden hala düşünüyorlar? Vs vs vs... Aylardır bu sorularla F1 dünyası çenesini ve parmaklarını yoruyor. Peki hakikaten ne olacak, Massa gidecek mi? Perez gelecek mi?

Bu yazı bir Ferrari analizi aslında, yazının önemli bölümünde Perez’den bahsedecek olsam da... Önce Sergio Perez’i, ülkesindeki adıyla Checo’yu tanıyalım. Perez 26 Ocak 1990’da Meksika’da doğdu. 15 yasında yarışmak için Avrupa’ya geldi ve 8 yıldır da tek koltuklu yarış serilerinde yarışıyor. Formula BMW Adac, A1 GP, British F3, GP2 ve GP2 Asia ve sonra da F1. Bu 8 yıllık kariyerinde tek şampiyonluğu var, o da British F3’un ilk senesinde. Yani aslında örneğin Nico Hulkenberg kadar parlak bir geçmişi yok, Hulkenberg 7 seneye 5 şampiyonluk sığdırmış. Bunların 3’u Perez’in de yarıştığı serilerde hem de...

Formula 1’de çıktığı ilk yarışında Perez tüm izleyenleri etkilemiş, zira ilk yarışını tek pit stopla bitirmiş, tecrübesine nazaran harika bir lastik kullanımı göstermişti. Hatta ben de F1 Kulübü’nde Perez’i daha önce de takip ettiğimden bir sonraki Raikkonen olarak lanse etmiştim, bu sözümün de arkasındayım. Hız olarak değil, kader olarak. Perez’in sürüş stili, karakteri, gelişimi Kimi ile pek benzeşmiyor. Sadece her ikisi de Sauber’de yarışmaya başladılar, ilk senelerinde etkilediler ve doğuştan yetenekliler.

Perez basit bir pilot değil. Öncelikle yaşına göre olgun bir pilot, sabırlı ve zeki. Sürüş yetenekleri sıradan değil, istisnai. Üstelik Carlos Slim gibi şahsi servette dünyanın zirvesinde yer alan bir sponsor desteğine sahip. Ülkesi Meksika 113 milyonluk nüfusuyla ve 10.000 $’i aşan kişi başına düşen milli gelir ortalamasıyla güçlü bir ülke ve bu ülkenin desteğini arkasında bulunduruyor. Yani özetle tüm artıları bünyesinde barındıran bir pilot.

Ferrari-Perez ilişkisi

Perez’in Sauber’e transferinin duyurulduğu günlerde Ferrari de Meksikalı pilotu Genç Sürücü Akademisine dahil ettiğini duyurdu. Yukarıdaki sebepler nedeniyle Ferrari gibi bir takım bile Perez’i elinden kaçırmak istemedi ve onu kanatları altına aldı. Perez bu dönemde Ferrari ile FDA bünyesinde zaman zaman bir araya geldi. Simülatörde çalıştı ve takımla ilişkilerini canlı tuttu. Ferrari Perez’i kesinlikle uzun vadeli bir proje olarak görüyor. Zira, hem yetenekli, hem genç, hem de büyük bir sponsor desteği var. Perez’le ilgili meseleyi bu kadar ağırdan alma sebepleri de bu.

Vettel muamması

Ferrari pilot seçimiyle ilgili ilk hipotezim Vettel ile ilgili. Öncelikle Ferrari’nin Massa’da bu kadar ısrar etmesi, Perez konusunda ağır davranması ve Sergio’nun pişmesi lazım diye ısrarla Tifosileri kızdırmasının altında tamamen Vettel meselesinin netleşmemesi yatıyor. Bildiğiniz gibi Vettel’in Ferrari’ye transferi birkaç yıldır sürekli gündemde. Bu yıl iyice ayyuka çıktı ve 2014’de gelebileceği konuşuldu. İlginç olan şuydu, Ferrari asla iki şampiyon sürücüyle yarışmaz ve Alonso-Vettel birlikte olmaz denirdi. Başta kimse bu meseleye inanmadı. Ama bana inanın sevgili okurlar, bu dedikodu sandığımızdan daha ciddi ve benim gözlemlerim her yolu Ferrari-Vettel 2014 evliliğine çıkarıyor. O kadar çetrefilli bir mesele ki, içine Vettel’in 2014’de Ferrari’ye gelmesi meselesini koyarsanız tüm bilmece çözülüyor.
Birincisi zaman değişti, tüm büyük takımlar artık o kadar hızlı gelişim sağlıyorlar ki, bir tane süper pilot ve yanında bir destekçiyle Takımlar Şampiyonası kazanılmıyor. Ferrari bu yıl bu meseleden ağzı yandığından iki süper pilotla hem Sürücüler hem de Takımlar Şampiyonası kazanmak istiyor.

İkincisi, Vettel yaşı, başarıları, yükselen form grafiği ve sponsor desteğiyle tüm takımların gözbebeği. Ferrari Alonso sonrasını da düşünmek zorunda, bu yüzden Vettel’i elinden kaçırmak istemiyor. Eğer Vettel’i 2014’de elinden kaçırırsa o Mclaren ya da Mercedes ile uzun süreli bir anlaşma yapabilir ve Ferrari Alonso sonrası dönemde ortada kalabilir. İşte bu ihtimal İtalyan ekibi çok düşündürüyor gibi görünüyor. Alonso’nun 2017’ye kadar yarışacağını düşünürsek Vettel’in 2-3 yıllık anlaşmalarla o süreyi beklemeyeceğini de tahmin edebiliriz.

İşte, Perez için bu kadar tereddüt edilmesinin sebebi bu. Ferrari eğer Vettel’i düşünmüyor olsaydı hiç düşünmeden Perez’i 2013 kadrosuna dahil eder ve uzun süreli kariyerini başlatırdı. Ancak, eğer Vettel gelecekse Perez’in sadece 1 yıllığına Ferrari’ye gelmesi gerekir ki bu da saçma olur, zira Sauber’de hem öğreniyor, hem de güzel bir düzeni var. Peki Vettel gelecekse Perez ne olacak? Evet, cevap zor değil, Alonso’nun emekli olmasını bekleyecek.

Bu arada Perez yarıştığı dönemdeki başarıları ve olgunluk seviyesiyle Vettel seviyesinde değil bana göre. Vettel’in kesinlikle 2009 yılında çift katmanlı difuzor meselesi olmasa şampiyon olacağına inanıyorum ki zaten büyük bir puan farkıyla kaçırmadı şampiyonluğu.
Vettel gelirse Alonso bunu istemez, Vettel 2.pilot mu olacak yani, birbirini yer o iki manyak vs gibi konular bu yazıda bitmeyecek kadar uzun, o yüzden bunu sonraki bir yazıya bırakalım.

2013’de Ferrari’de kim olacak?
Ben 2013’de Perez Ferrari’de yarışmayacaksa Vettel’in Ferrari’ye gelmesine %95 gözüyle bakıyorum. Perez gelmezse bu 1 senelik ara kimle doldurulacak? İşte adaylar ve yorumlarım:

Massa: Massa’nın durumuna daha önceki bir yazıda uzun uzun değinmiştim. Son yarışlarda biraz hızlandı ancak hala Ferrari koltuğunu hak eder bir performans yok. Takımın da son 1-2 yarıştır yaptığı açıklamalarda işi yokuşa sürmesi Massa’nın suyunun işindiğin göstergesi. Bence Ferrari Massa kararını son yarışa kadar bekletecek. Bu esnada da diğer adaylarla görüşecek.
Kovalainen: Heikki Kovalainen Renault ve Mclaren gibi iki büyük takımda pilotluk yaptı ve önemli tecrübeler kazandı. Daha sonra da bu tecrübesini Caterham’da olgunlaştırdı. Takım arkadaşlarını önemli bir oranla mağlup etti ve daha iyi koltuklar hakettiğini gösterdi. Ferrari’nin ağırlığını kaldırabilecek kapasitede, ancak Massa’dan çok mu üstün? Massa’yı gönderecek kadar değil bana göre. Ama ihtimaller arasında 1 yıllık anlaşmayı kabul edecek en hızlı ve en hazır pilot bence.

Di Resta: Diğer serilerdeki başarılarını F1’de iki sezondur sürdürüyor ve alıştıkça da hızlanıyor. Di Resta’ya Mclaren ve Mercedes’in ilgisi daha fazla. Bence Di Resta’da şampiyon kumaşı yok ama yarış kazanabilecek ve hızlı bir araçla podyumlar çıkarabilecek kapasitede. Ferrari onu alır mı? Pek muhtemel değil.
Hulkenberg: Benim farklı bir gözle değerlendirdiğim bir pilot. İkinci bir Liüzzi vakası olmamasını umut ediyorum. Liüzzi sendromu: Diğer serilerin tozunu atan pilotun F1’de bir türlü varlık gösterememesi. Hulkenberg’in form grafiği hızla yükseliyor, Ferrari koltuğuna doğal bir aday bana göre. Hislerim beni yanıltmiyorsa hızlı bir araçla şampiyon da olabilir ve ileride olacaktır. Hulkenberg bu yıl Ferrari’ye gelmezse ileriki yıllarda adı tekrar Ferrari için anılacak pilotlardan olacak bana göre.

Özetle, Perez’in Ferrari’ye bu yıl gelmemesi takımdaki büyüklerinin söylediği gibi tecrübe meselesi değil, bana göre Vettel transferinin netleşmemesinin bir sonucu. Takım çok iyi biliyor ki diğer adayların çoğu genelde bakıldığında Perez’den üstün değil.  Bu karar ona kötülük değil iyilik, çünkü takım bir yıllığına onu takıma alıp sonra da göndererek harcanmasını istemiyor. Bahsettiğim gibi Perez Ferrari’nin uzun vadeli bir projesi ve takım zamanlama hatası yapmak istemiyor...

3 yorum:

  1. Keyifle okudum üstad ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Alonso'nun olduğu yerde ne Vettel ne Perez hiçbiri olmaz. Alonso, Franco'nun faşo generalleri gibi, sağlam milliyetçi. Perez Kova burcu, hem de Güneş'i Alonso'nun Güneş'inin tam karşısında. Şimdi Alonso Perez'e evlat çeker de Perez dayanamayıp "lan düdük makarnası, sizi İspanyol-Meksika bağımsızlık savaşında denize dökmedik mi? hala akıllanmadınız" derse n'olucak? Vettel de aynı Alonso gibi, o da sağlam faşo. Vettel'in Güneş'i Fernandom Alonsomun kariyer evi yöneticisi Jüpiter'le ters açı yapıyor ki çok sakıncalı. Benzer şekilde Vettel de Alonso'ya "bizim Alman prenslerine hep İspanyol prenseslerini alırdık, İspanyollara özel ilgimiz var" dese herhalde Alonso, Pokemon eğitmeni Ash'in karşısındaki Feyzullah Hoca'ya döner. Ferrari başka sürücülere yönelmeli
    Dinçer Yılmaz
    sevgilerle :)

    YanıtlaSil
  3. Dun aklimdan geçenleri bir tweetle yazmıştım;bugün sizin yazınızdan sonra Ferrari'nin Vettel konusunda cok ciddi olduguna iyice kanaat getirdim.2013 birçok sürprizle gelecek gibi...elinize saglık bu arada...

    YanıtlaSil